Nákupní košík: je prázdný

Pizza

Neapolitan Verace Pizza Recipe | The Origins of Pizza - Our FlavorsPizza: Křupavá, nafouklá i čtverhranná!

Stejně jako většina věcí, i jídlo podléhá trendům. Mění se příchutě, suroviny, postupy, recepty, tvary. Taková pizza by mohla vyprávět!

Experiment s těstem

Experimentuje se s těstem, náplní či konečnou podobou výrobků. Soudě podle výsledků hledání na internetu to vypadá, že co oblast světa (někdy i státu), to jistý osobitý styl. Můžete si tak porovnat, jak se liší ten newyorský od chicagského, oba od toho sicilského apod. Každopádně, tenké těsto, křupavá kůrčička, jednoduchá náplň z módy stále ještě nevyšly. Zároveň se ale uplatňuje trend používat pro výrobu pizzy hutnější těsto, třeba takové, z kterého se původně dělal italský chléb focaccia. Výsledkem je potom vysoká nafouknutá slaná „buchta“, opak toho, co jsme znali dosud. Některé podniky nabízejí svým zákazníkům pizzu s párkem. V čem je to zajímavé? Párek se nenakrájí a nedá se jako náplň na těsto, ale čaruje se s ním jinak. Nožičky uzeniny se zapečou přímo do okraje pizzy. Někde si s tím hrají ještě víc – okraj pizzy tvoří malé rolky a v každé z nich je kousek párku. Vzdáleně to připomíná slaný dort. Někde sází na úplně jinou podobu pizzy. Zdá se, že padla představa, že ta správná by měla být zásadně kulatá. Z vitrín pizzerií na vás pomrkávají jak pizzy obdélníkové, tak i čtvercové. Račte si vybrat podle svého gusta! A to není všechno! Další přišli s nápadem nabízet pizza bomby. Buď je to jedna obří koule (a náplň je schovaná uvnitř), anebo se servíruje větší počet kouliček. Vzhledově by se to dalo připodobnit asi k plněným kroketám anebo k našim kynutým buchtám, ovšem kdyby byly slané a kulatější. Ostatně, na YouTube najdete spoustu receptů, jak si takové „bombičky“ vyrobit doma.

pizza margheritaPizza domácí

Podobnost s pizzou jenom náhodná

Pizzy se samozřejmě přizpůsobují stravovacím návykům, takže se vyrábějí pizzy veganské, pizzy bezlepkové a tak dále. A nesmíme ještě zapomenout, že se dělají i pizzy sladké, kdy se na těsto nanese lískooříškový krém nebo čokoládová pomazánka, celé se to zasype bonbony a nechá zapéct. Milovníkům té klasické, původně italské, pochoutky vstávají z takových nápadů vlasy hrůzou na hlavě. Není to tak dávno, co se o rozruch na sociálních sítích postaralo video jednoho australského řetězce. V něm totiž uřízli kolo melounu, potřeli ho rajčatovým pestem, nasypali na něj sýr, nandali plátky salámu a krátce ho zapekli v troubě. Prý dobrota! Když ovšem zadáte do vyhledávače heslo melounová pizza, vyjedou vám recepty v duchu: z melounu ukrojíme kolo, to nakrájíme na trojúhelníky, jednotlivé trojúhelníky posypeme ovocem, kápneme na něj čokoládovou pomazánku, jogurt nebo tvarohový krém a zdravá svačinka je na světě! S oblibou se také dělává tzv. blesková pizza. Jde o krajíc chleba, namazaný máslem, potřený kečupem, na něj se dají plátky šunky, na kolečka nakrájená rajčata, zasype se to sýrem a na chvilku se to šoupne do vyhřáté trouby. Rychlý způsob, jak zasytit hladovou rodinu, která už stepuje v kuchyni s příbory v ruce.

Pizza freestyle

I když vám to, co jste si teď přečetli, může připadat jako takový jeden velký „volný styl“, kdy je dovoleno vše, pod názvem pizza freestyle se skrývá opravdové umění. A ne, není to puntičkářské zdobení pizzy pinzetou. Pod tímhle názvem (někdy též pod označením pizza acrobatics), se skrývá mistrná práce s těstem. Patří sem ono pohazování si s těstem, otáčení, vyhazování ho vysoko do vzduchu… Pizzaři předváděním této dovednosti krátí dlouhou chvíli hostům, čekajícím na svou objednanou pochoutku.

Těsto na pizzu 290g - The ItaliansRecept ma pravou italskou PIZZU

Italská pizza je známá po celém světě pro svůj tenký křupavý korpus a širokou škálu lahodných náplní. Pokud chcete vyzkoušet připravit si ji doma, následující recept vám ukáže, jak na to.

Ingredience:

  • 500 g mouky na pizzu
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 300 ml vlažné vody
  • 2 lžíce olivového oleje

Náplně dle vašeho výběru (např. rajčatový základ, sýr, šunka, paprika, olivy, houby, artyčoky atd.)

Postup:

  1. Mouku nasypejte do mísy a přidejte droždí, cukr a sůl. Dobře promíchejte.

  2. Postupně přilévejte vlažnou vodu a hněťte těsto, dokud se nedosáhne hladké a elastické konzistence. Můžete použít ruky nebo kuchyňský robot.

  3. Přidejte olivový olej a důkladně těsto promíchejte.

  4. Těsto dejte na stůl a hněťte ho asi 5 minut, dokud se stane hladkým a elastickým.

  5. Přeneste těsto do mísy, zakryjte ho utěrkou a nechte kynout v teplém místě asi hodinu, dokud nedosáhne dvojnásobné velikosti.

  6. Rozehřejte troubu na teplotu 250 stupňů C.

  7. Na pracovní plochu posypte mouku a položte na ni těsto. Rozválejte těsto na válcový tvar.

  8. Položte těsto na pečicí papír a nanesete rajčatový základ a náplně dle vašeho výběru.

  9. Dejte pizzu do trouby a pečte ji asi 10-12 minut, dokud se korpus nezdá být křupavý a zlatavý.

  10. Vyjměte pizzu z trouby, nakrájejte ji na kousky a podávejte horkou.

Italská pizza je vynikající, když je podávána horká a čerstvá. Vyzkoušejte tento recept a bavte se při experimentování s různými náplněmi a ingrediencemi, dokud nenajdete svůj oblíbený recept na italskou pizzu.