Nákupní košík: je prázdný

Články > SARS-CoV-2 > Respirátory FFP1, FFP2, FFP3

Respirátory FFP1, FFP2, FFP3

Ano, respirátory jsou polomasky určeny na zakrytí úst a nosu a chrání před olejovými a vodnými aerosoly, jemným prachem, kouřem a v současnostii virům.

Respirátory v Evropě splňují a jsou vyráběny podle normy EN149. Určení a význam respirátoru se s nástupem nemoci Covid 19 změnil. Respirátory se dělí do tří tříd ochrany FFP1, FFP2(KN95) a FFP3. Zkratka FFP znamená Filtering Face-Piece. Respirátory mohou být používány opakovaně a některé se mohou i prát, některé respirátory obsahují drahé kovy jako stříbro, zlato nebo jsou vyráběny nanotechnologií. Některé druhy respirátorů bývají vybaveny výdechovým ventilem.

Na českém trhu se dají respirátory běžne koupit již od 6 Kč a cena respirátoru není zastropována státem ČR. Na nošení respirátoru a manipulace s ním se vztahují pravidla, abychom se od něj nenakazili. Všeobecně platí, že Respirátor je v účinnější než rouška.

Nesahejte zbytečně na respirátor

Je několik zásadních pravidel, jedno z nich je nesahat zbytečně na respirátor. Při běžném používání respirátoru se v něm usazují různé částice a nebezpěčné viry. Respirátor tak funguje jako filr a filtruje nejen pevné částice, aerosoly, ale i viry. Pokud na kontaminovaný respirátor sáhneme a následně si sáhneme třeba do oka, do úst, na rohlík který poté sníme, dostaneme vir do našeho těla a onemocníme. Proto je dobré u sebe nosit  dezinfekci a po každém sáhnutí na respirátor si ruce buď umýt nebo denzifikovat.

Noste ho vždy přes ústa i nos současně

Při špatném nasazení respirátoru postrádá smysl jeho nošení a nechrání ani nositele a ani prostředí, ve kterém se nositel pohybuje. Ve většině balení zakoupeného respirátoru je návod k jeho použití a malůvka, jak se má respirátor nosit. Co si člověk má myslet o jedinci, který má nastrčený respirátor jen přes ústa a nos mu kouká ven? Jistě se Vám to již stalo, že jste takového potkali. Omlouvám se za odbočení, pokračujeme dál.

Druhy respirátorů

Respirátory FFP1 do domácnosti, dílny a zahradu

Respirátor FFP1 je respirátor, který má nejnižší stupeň ochrany nositele. Běžne se používá v domácnostech, průmyslu, kde není kladen důraz na vyšší bezbečnost například při práci v dílně, na zahradě. Celkový únik částic smí činit 25%. Chrání proti netoxickým a nefibrogenním prachům.

Respirátory FFP2

Jsou v dnešní době nejrozšířenější respirátory a používají se převážně k ochraně proti nemoci Covid 19. Respirátor FFP2 chrání proti pevným a kapalným zdraví škodlivým prachům, kouřům a aerosolům, virům. Celkový únik smí činit maximálně 11 % Respirátory třídy FFP2 jsou vhodné pro prostředí, kde se v dýchaném vzduchu nacházejí zdraví škodlivé a mutagenní látky. Zachytit minimálně 94 % pevných částic nacházejících se ve vzduchu až do velikosti 0,6 μm. Respirátory třídy FFP2 mohou mít výdechový ventil, obsahovat drahé kovy jako stříbro nebo nanovlákno. Mimo Evropu je používáno označení KN95. Respirátory se prodávají ve dvou velikostech a to v dospělé univerzální velikosti a té dětské.

Respirátory FFP3

Respirátor FFP3 je považován za nejlepší ochranu proti nemoci Covid 19. Používají ho zdravotníci, hasiči, policie a všude tam, kde je riziko nákazy vysoké. Respirátor FFP3 poskytuje maximální možnou ochranu před viry, znečištěným ovzduším a prachem, kouři a aerosolům. Tato třída filtruje karcinogenní a radioaktivní škodlivé látky a patogeny, jako jsou viry, bakterie a spory hub. Rozměry respirátoru FFP3 jsou větší. Celkový únik nefiltrovaných látek smí činit maximálně 5 %. Respirátor FFP3 chrání před pevnými částicemi až do velikosti 0,6 μm. Respirátor FFP3 může být vybaven výdechovým ventilem a jsou vybaveny červenými gumičkami za účelem okamžitého rozeznání.

V naší nabídce naleznete

Pulzní oxymetr na prst za 216,-