Nákupní košík: je prázdný

Články > Zdraví > Hmyz a komáři

Hmyz a komáři

Co přenášejí komáři?Dotěrný hmyz

Právě si s přáteli v pokoji prohlížíte fotky z dovolené, když najednou vás přeruší hlasité bzzzbzzzbzzz. Otevřeným oknem vletěla do místnosti moucha! Při hledání plácačky zjistíte, že k chlebníku, kam jste si schovali koláče na snídani, vede mravenčí dálnice, a nad zralým ovocem pro děti se vznáší hejno octomilek! Jak s nezvanými návštěvníky z hmyzí říše zatočit?

Sedne na lep

Moucha domácí vás sice nekousne ani neštípne, ale ze zdravotního hlediska úplné neviňátko není. Naopak! Slouží jako taxi pro původce různých nemocí, především u bakterií je oblíbeným dopravním prostředkem. Její asi nejmilejší místností v domě bude kuchyně, jídelna nebo spižírna, zkrátka prostory, kde najde něco dobrého, co může zbaštit. Nenechá se pobízet a ráda ochutná potraviny, kterými se živíte. Není upejpavá, a tak s radostí dojede i zbytky jídla z přetékajícího koše. Za vaši štědrou pohostinnost se vám odmění zaneřáděním domácnosti svými výkaly. To jsou takové ty malé hnědé tečky na zarámovaných fotkách či okenních sklech. Uf! Jak nad takovým protivníkem vyzrát? Asi nejjednodušší cesta je zabránit mu, aby se do vašeho příbytku vůbec dostal. Podle babských rad vadí mouchám vůně levandule, aroma máty peprné, bazalka a také rajčata. Stačí je prý mít v truhlíku za oknem a v blízkosti dveří a máte o starost míň. Nechcete-li se pouštět do zahradnických hokusů pokusů, nechte si nainstalovat do dveří a oken sítě proti hmyzu. Podaří-li se přece jen mouše nějakou skulinou proklouznout, mějte po ruce plácačku. Ideální je mít plácačku v každé místnosti, protože než najdete tu jednu jedinou, kterou doma máte, sní vám moucha polovinu oběda. Vítězství si můžete pojistit také mucholapkou. Moucha se na ni nalepí a má utrum.

Nám taky něco

I mravenci si dělají zálusk na vaše potraviny, obzvlášť ty sladké nejsou před nimi v bezpečí. Necháte-li je jen tak na talíři na stole, může vás překvapit celé procesí nežádoucích strávníků. Co poradit? Potraviny uklízejte, kam patří, nenechávejte je volně na lince. Koš si opatřete uzavíratelný, aby se mravenci nepoohlíželi po nějaké dobrotě v něm. Pokuste se vypárat, kudy se k vám nezvaní hosté dostávají a díry ucpěte. Babičky na obranu proti mravencům doporučovaly posypat jim cestičky práškem do pečiva, solí, citronovou kůrou nebo pokreslit je křídou. V obchodem jsou také k dostání různé pasti a domečky, které mravence likvidují. A pak tu máme výše zmíněné octomilky. Jejich revírem je přezrálé ovoce. Skýtá jim jak potravu, tak útočiště, kam samičky kladou vajíčka. Nejjednodušší opatření je slupnout ovoce dřív, než bude za zenitem. Zbytky odnést rovnou na kompost nebo do popelnice. A větrat. Čím víc, tím líp! Octomilky totiž průvan přímo nesnášejí!

Komáři se ženili

Také komáry intenzivní větrání přes den odpuzuje, vadí jim i aroma kafru a vlašských ořechů. Naopak se nechávají vábit světlem rozsvícené lampičky, když na zbytek domácnosti padne tma. Sotva zhasnete a uložíte se ke spánku, slyšíte u svého ucha nepříjemný vysoký zvuk. Komár (přesněji řečeno samička komára) hledá, kde by vás mohla šikovně bodnout, aby si pochutnala na vaší krvi… Komáři se do obydlí dostávají okny a dveřmi, jejich návštěvu tak zhatí nainstalované sítě proti hmyzu. Můžete se také vyzbrojit sprejem, lapačem, odpuzovačem či odpařovačem, jednoduše některým výrobkem, který je pro boj s komáry určený. Na trhu jich najdete nepřeberné množství, stačí si jen vybrat.