Nákupní košík: je prázdný

Termohrnek

Termohrnek: Popadnout kafe a jít!

Ranní shon: honem převléknout, vyčistit zuby, umýt se, učesat, dohlédnout na děti, ať se nasnídají, vyrazí do školy… Než se nadějete, je čas odjet do práce. Ani jste si nestačili vypít kafe, které na vás smutně mrká na kuchyňské lince…

Řešení takovéto situace může být, že si ráno přivstanete, abyste měli chvilku na poklidné vypití vašeho oblíbeného nápoje. Ale komu by se chtělo vylézat z postele dřív, než je bezpodmínečně nutné. Zvlášť, když venku za okny panuje lezavé nevlídné podzimní počasí. Anebo si můžete opatřit vychytávku v podobě termohrnku. Do něj si čerstvě uvařenou kávu (nebo čaj, záleží na tom, kterému nápoji dáváte přednost), jednoduše přelijete a vezmete ji tak s sebou. V termohrnku by měla teplota nápoje zůstat po určitou dobu (po jak dlouhou se dozvíte z etikety daného výrobku) stejná, jako v okamžiku, kdy jste ho do něj nalili. Nemělo by tedy hrozit, že se vaše lahodná teplá káva cestou do práce změní ve studenou nepoživatelnou břečku. A naopak – studené pití by nemělo v termohrnku na cestách zteplat.

Šťastná ruka při výběru

Termohrnek má i další výhody. Prostě ho s kávou popadnete a vyrazíte do světa. Díky těsnícímu víčku s jednoduchým otevíráním si dopřáváte osvěžující doušky nápoje, jakmile dostanete chuť. Nemusíte přitom trnout, že vám tekutina vyšplíchne na ruce či oblečení, kdykoliv s sebou dopravní prostředek cukne nebo najede na nějakou nerovnost. Zatímco se klasické papírové či plastové nápojové kelímky po zkonzumování obsahu obvykle vyhazují, termohrnek můžete dle libosti užívat zas a znovu. Stačí ho pořádně umýt, a je připraven na další akci! Zkrátka sen! Jenomže se na trhu vyskytují i produkty, které mají do vysněného ideálu daleko. Na co se tedy při výběru termohrnku zaměřit? Bohužel nemůžete v supermarketu provádět pokusy, zda vyhlédnutý výrobek bez újmy přežije pád, kdyby vám náhodou vyklouzl z prokřehlých prstů. Z vlastní zkušenosti víme, že se pak často ulomí ucho, urazí kus plastového víčka, v horším případě se rozpadne celý termohrnek. Rovněž s sebou nenosíme laboratoř, abychom překontrolovali, zda produkt neobsahuje nějaké nežádoucí, nebezpečné látky. V tomto směru jsme odkázáni na vyjádření výrobce. Co naopak otestovat můžete – zkuste, jestli se vám termohrnek dobře drží, zda se vám s ním lehce zachází, pohodlně ho otevřete, zavřete, snadno se dostanete k nápoji, až tam nějaký budete mít. Některé produkty jsou jako nedobytná pevnost a jejich obsah dolujete horko těžko. Jiné jsou nestabilní, nedoléhá jim víčko, takže hrozí, že veškeré pití skončí spíš v kabelce či v interiéru auta. A ještě jedna důležitá věc – mrkněte, s jakou námahou se dá asi výrobek čistit, a hlavně vyčistit. Někdy zbytky nápoje s oblibou zůstávají ve štěrbinách a škvírách, kam se za nic na světě nedostanete.

Na kafe i na zmrzlinu

Komu jeden hrnek kávy nestačí, nebo se chce podělit o nápoj s kamarády, ten spíš sáhne po termosce. Termoska se ostatně využívala už za minulého režimu. Existovala jak v užším a větším, tak i v menším a širším provedení. Zatímco první druh se používal na nápoje, do druhého si nechávali gurmeti nandat zmrzlinu. Naše teta takhle jezdívala pro vodovou do Poděbrad. Termoska se ovšem náramně hodí i maminkám, které chystají pro své děti umělou výživu. Přechovávají v ní převařenou horkou vodou, takže když se jejich hladový potomek dožaduje nášupu, příprava gáblíku nezabere tolik času. Z termosky požadované množství vody jednoduše přelijí, smíchají ji s mlékem a za minutku mohou servírovat baštu.