Nákupní košík: je prázdný

Články > Zdraví > Čtení v mlze

Čtení v mlze

Konečně si můžete po náročném dni zalézt do postele a pustit se do románu, který vám už nějakou dobu leží na nočním stolku. Ještě natřást polštář, nastavit si pořádně lampičku, ať vám její světlo dopadá na listy knihy, najít stránku, kde jste minule skončili, no a pak už se s hrdinou vydat na tajemnou výpravu do hlubin deštného pralesa. Jenomže písmenka nespolupracují. Plavou vám před očima. Rozpíjejí se. Jsou z nich nečitelné fleky. Nedaří se vám na ně zaostřit. Ze samého snažení vás rozbolí hlava. Jste unavení, zklamaně jdete spát…

Když čočka ztrácí pružnost…

Přichází to plíživě. Rozevřete si na stole časopis, a v tu ránu vám články zmizí v mlze. Na mobilu si chcete přečíst zprávu od kamarádů, ale zblízka vám připadá jako rozmazaná čmouha. Teprve když mobil oddálíte na délku paže, jako kdybyste si chtěli udělat selfie, zjistíte, co vám přátelé píšou. Nedaří se vám v programu vypátrat, co večer dávají v televizi, dokud ho nepustíte na zem a nepodíváte se na něj z výšky. Podobné situace vás mohou čím dál častěji překvapovat po dovršení čtyřicátého věku života. V tomto směru mají malou výhodu krátkozrací lidé – u nich se příznaky objevují později než u lidí dalekozrakých, ve finále se ale dřív, nebo později, dočkáme pravděpodobně všichni. Je to přirozený jev. Jak tělo stárne, a oči s ním, přicházejí čočky o svou elasticitu. Pak se jim nedaří bleskurychle zaostřit na blízko. Odborně se tento stav nazývá presbyopie a bohužel se mu nedá nějak předcházet. Dobrým řešením je pořídit si dioptrické brýle na čtení.

Dioptrické brýle s antireflexní vrstvou černé +3,50Vidět jako rys díky dioptrickým brýlím

Časem zjistíte, že nemáte ruce jako Saxana, také cviky s přibližováním a oddalováním věcí, abyste si je pořádně prohlédli, jsou únavné. Co s tím? I ti nejješitnější z nás si nakonec přiznají, že takhle to dál nejde, a opatří si dioptrické brýle. Někteří běží rovnou na oční, jiní chtějí ušetřit a koupí si dioptrické brýle za pár korun v drogerii, na trhu, v supermarketu nebo třeba v e-shopu. Předně je dobré si takové dioptrické brýle vyzkoušet, pokud jsou dioptrické brýle, levné tak to risknout. Nejenom z toho důvodu, jestli vám dobře sedí na nose a neklouzají, ale též proto, zda přes ně vidíte tak, jak je žádoucí. Může se stát, že budete potřebovat pro každé oko jinou velikost dioptrií, avšak výše zmíněné levnější dioptrické brýle se prodávají pouze se stejnými dioptriemi pro obě oči. Naštěstí, nebudou-li vám již zakoupené brýle vyhovovat, můžete je prodejci vrátit, nebo je vyměnit za jiné.

Jedny brýle nestačí…

Jestli si myslíte, že si koupíte brýle a máte vyhráno, musíme vás bohužel zklamat. S přibývajícím věkem se může váš problém s rozmazaným viděním zhoršovat, a je tak možné, že teď sice máte určitý počet dioptrií, ale třeba už za rok budete potřebovat, lidově řečeno, silnější brýle. Většinou se výše zmíněná oční vada ustálí až tak kolem šedesáti let. Do té doby můžete prostřídat spoustu brýlí. Za druhé je fajn mít i nějaké brýle „do foroty“. Pro případ, že se vám s jedněmi dioptrickými brýlemi něco stane, můžete sáhnout pro druhé, které máte v záloze. Někteří z nás se o drahé brýle od optika bojí, a tak si na zahradu, do garáže, kůlny, zkrátka na místa, kde se dá kutit a brýle by mohly přijít k úhoně, vezmou raději levnější brýle, třeba právě z e-shopu.

V naší nabídce naleznete

Dioptrické brýle s magnetem černé +3,00 za 85,-
Dioptrické brýle s magnetem černé +2,50 za 82,-
Dioptrické brýle s antireflexní vrstvou hnědé +4,00 za 126,-
Dioptrické brýle +2,00 za 65,-
Dioptrické brýle +3,00 hnědé za 65,-
Šňůrka na brýle za 18,-
Dioptrické brýle +2,50 za 69,-