Nákupní košík: je prázdný

Články > Vaření a pečení > Relaxujte u pečení

Relaxujte u pečení

Zdravé pečení bez chemie

V televizních pořadech se soutěžící předhánějí, kdo zdravěji a efektivněji upeče ten nejúžasnější moučník. Instagram je plný fotek muffinů, koláčů, dortů i buchet, řada nadšenců píše blogy, na kterých se dělí o recepty na sladké i slané dobroty. Co na tom pečení všichni mají?

Zapomenete na svět kolem sebe

Venku lije jako z konve, takže nevytáhnete paty z domu? Potomek zase neodevzdal domácí úkol? V práci vám nepřidali, jak je rok dlouhý? Nevadí, všechny starosti na chvíli odplavou, pustíte-li se do pečení. Je to totiž činnost, která si žádá plnou pozornost. Aby byl výsledek vašeho snažení dokonalý, postupujete přesně podle daného receptu.

Soustředíte se na to, že teď jste do mísy rozklepli dvě vejce a musíte tam přidat ještě jedno, za chvilku je smícháte s cukrem, měli byste si už navážit mouku… Jakmile necháte myšlenky utéct zpátky k nezdárnému dítku, nebo k nespravedlivému šéfovi, jste ztraceni – nevíte, kolik vajec jste do zadělávačky dali, a jestli jste tam vysypali 200 nebo 250 gramů mouky…

Relaxujte u pečení

Pečení není pro bábovky. Vstupujete-li do kuchyně s tím, že se vám vysněný třípatrový dort v životě nepovede, zaměníte ingredience, špatně si je odměříte, a ve finále se vám moučník stejně spálí, není tato činnost pro vás to pravé ořechové. I tady platí, že si musíte aspoň trochu věřit. A také se hned nepouštět do složitých cukrářských výrobků. Pro začátek stačí vyzkoušet jednoduché návody z osvědčených zdrojů a postupně si zvyšovat laťku, až k onomu vytouženému dezertu.

Pečení vás nemá stresovat, ba naopak uklidňovat. Ty, co se umějí otáčet v kuchyni, vyloženě uklidňuje. Baví je sledovat, jak se suroviny promíchávají. Plnými doušky nasávají vůni másla, čokolády, koření či čerstvě nasekaných bylinek, které provoní místnost. Neváhají se pustit do křížku s těstem a pořádně ho vyválet válečkem. Vědí, že všechno má svůj čas a nemá smysl spěchat. Trouba se nenahřeje dřív než za dvacet minut, mezitím se v klidu vyšlehá sníh z bílků…

Fantazii se meze nekladou

Při zdobení svých výtvorů se můžete kreativně vyřádit. Kdysi měl jeden kulinářský časopis na svých stránkách jakýsi duel, v němž dva vybraní nadšenci měli zadané stejné téma, a jak si s ním poradí, bylo už na nich. I když tedy oba dělali třeba mramorovou bábovku, výsledek byl u každého jiný. Jeden ji polil čokoládovou polevou a dozdobil jedlými květy, druhý ji posypal moučkovým cukrem a přidal plátky jablka.

Existuje nepřeberné množství možností, jak své dílo dovést k dokonalosti. Pocákat ho barevnou polevou. Můžete využít šablony a posypat ho skořicí či kakaem. Nožem z ovoce či zeleniny vyřezat ty nejroztodivnější tvary. Pomocí kostic vymodelovat z marcipánové hmoty růže, kopretiny nebo lilie. Vykrajovátky z fondánové hmoty vypíchnout zvířátka či oblíbené postavičky vašich dětí…

Řekněte to dortem

O výsledek svého snažení se pak podělíte se členy rodiny, s kamarády, s kolegy v práci, kteří vás plácají po ramenou, jací jste šikovní pekaři, že jim moc chutnalo, zkrátka vaše úsilí někdo náležitě ocení. Což blaží na srdci, a navíc vás to „nakopne“ k tomu, vyzkoušet zase něco dalšího. Momentálně frčí moučníky, které vypadají jako předměty denní potřeby (polena do krbu, hodinky) nebo jako jídlo (citróny, guláš). Před několika lety byly hitem rozvodové dorty.

No a před pár roky proběhla i v českých médiích zpráva, že jeden maník kdesi, snad v Anglii, dal svému zaměstnavateli originální výpověď – na upečeném hranatém korpusu, napsanou čokoládou na bílé polevě. Z práce odešel, protože se chtěl nadále věnovat cukrařině, s kterou už nějakou dobu koketoval. Je vidět, že vlastnoručně vyrobeným dezertem můžete vyjádřit i to, co vám jinak dělá problém vyslovit nahlas.

V naší nabídce naleznete

Čajové utěrky barevné sada 5 kusů 30x30 cm za 55,-
Cedící naběračka na těstoviny s madlem za 74,-
Vařečka dřevěná 40 cm za 36,-
Dřevěná medonoska 18 cm za 18,-
Sada dřevěného náčiní 4 kusy za 39,-
Dóza na salát s vidličkou za 39,-
Odměrka 800 ml za 75,-