Nákupní košík: je prázdný

Články > Zdraví > Zmrzlina

Zmrzlina

Zmrzlina: Osvěžení pro parné dny!

Hurá! Je tu červen, a s ním ožívají všichni milovníci mražené pochoutky! I letos se výrobci ledového osvěžení předhánějí v tom, jaké neobvyklé příchutě si pro své zákazníky připravili. Dáte si zmrzlinu lentilkovou, s drcenými sušenkami, se slaným karamelem, meruňkovou s mrkví, nebo třeba s gorgonzolou a hruškou?

Horská turistika

Snažit se dopátrat, kde se zmrzlina vzala, nebo kdo první přišel s receptem, je jako hledat jehlu v kupce sena. Traduje se, že velmi dávným předchůdcem této oblíbené laskominy, byl sníh z hor, který si vynalézaví lidé dochutili ovocem, ovocnými šťávami, vínem či medem. Údajně se jím ládovali Řekové i Číňané, a to 500 let před naším letopočtem. Nutno podotknout, že sníh byl tehdy vzácnost, a tak si dobrotu dopřávala jen hrstka „vyvolených.“ Dnes je naštěstí zmrzlina dostupná všem mlsným jazýčkům, narazíte na ni pomalu na každém rohu. Kdo neholduje mraženým pochoutkám prodávaných v supermarketech, dopřeje si řemeslnou zmrzlinu z cukráren, ze specializovaných stánků, či přímo ze zmrzlináren, které u nás rostou jako houby po dešti. Další možností je udělat si vytouženou lahůdku vlastnoručně doma. Návodů, jak na to, najdete na internetu spoustu, stejně tak i v časopisech pro gurmety, nebo tematicky zaměřených kuchařkách.

Bonbony i ovoce

Zmrzlina je vděčná pochutina v mnoha směrech. Odvážné povahy se při její výrobě pouštějí do experimentování s nejrůznějšími ingrediencemi. Jen ovoce, smetana, jogurt, tvaroh, cukr zdá se nestačí. Stále sice frčí klasická vanilková a čokoládová, ale vedle nich se v chladicích vitrínách objevují i příchutě, o kterých by vás ani nenapadlo, že jsou vůbec možné. Jako zákazníci tak máte šanci ochutnat zmrzlinu makovou, okurkovou, levandulovou, kaštanovou, ale třeba i hořčicovou či klobásovou. Není to tak dávno, co sklízela úspěchy černá zmrzlina z aktivního uhlí. Stalo se módou míchat do zmrzliny lentilky, marshmallow, želatinové bonbony. Oblíbené je zdobit zmrzlinu válečkem rozdrcenými sušenkami, křupavým krokantem z cukru a oříšků, ovocnou polevou.

Podáváme bombu

Zmrzlina je zároveň skvělou surovinou pro výrobu nejrůznějších pokrmů. Dávno tomu, kdy se servírovala hlavně v kornoutku či v pohárech. Dnes se ze zmrzliny vyrábějí narozeninové dorty, mražená lízátka, cukrářskou zdobičkou z ní vyčarujete krémy na cupcaky, poslouží jako náplň sladkých sendvičů nebo palačinek. Proženete ji lisem na brambory a máte krásné zmrzlinové nitky, s kterými můžete dál tvořit. Formičkami na cukroví se dají ze zmrzliny vykrájet rozmanité tvary. S oblíbenou pochoutkou se míchají všelijaké nápoje, včetně kávy. Kuchař Jamie Oliver má recept, ve kterém dal dohromady colu a vanilkovou zmrzlinu. Při trochu umu překvapíte hosty mraženou lahůdkou zapečenou v troubě… Jak vidíte, se zmrzlinou si můžete hrát do aleluja. Stačí jenom chtít.

V naší nabídce naleznete

Zmrzlinovač Ice Cream Magic za 199,-