Nákupní košík: je prázdný

Články > Zdraví > Nordic Walking

Nordic Walking

Nordic HoleNa kila s holemi

Sezení doma v době lockdownu nese své ovoce v podobě malých kalhot a přetékajících boků. Bylo by báječné mávnout hůlkou a všechna kila navíc by rázem zmizela. Bohužel, taková kouzelná hůlka není. Ale počkejte – existuje aktivita, která vám může s nadváhou pomoci – a ty hůlky při ní využijete rovnou dvě!

Hůl do ruky

Nordic walking se překládá jako severská chůze a zjednodušeně řečeno se jedná o chůzi se speciálními holemi. Proslýchá se, že se takovým způsobem udržovali fit běžkaři v sezoně, když byla nouze o sníh. Nápad se zrodil ve Finsku, odkud se rozšířil do světa. Někteří chodí s holemi lážo plážo rekreačně, další to vnímají jako regulérní sport, ve kterém si zvyšují své osobní laťky. Starším lidem vyhovuje, že se mají při procházce o co opřít, díky holím cítí větší stabilitu. Mladší ročníky zase v této aktivitě objevily bezvadné fitness. Každopádně může tuto činnost provozovat v podstatě kdokoliv, kdo už má dost ležení na gauči a je ochoten začít pro sebe něco dělat.

Když se rozhodnete, že do toho jdete, potřebujete náležitou výbavu. Sportovní obuv – aby vás boty netlačily, jen co vytáhnete paty z domu. Pohodlné oblečení, které z vás neudělá přiškrcenou mumii, ani na vás neplandá, abyste o něj nezachytávali holemi. Pokud plánujete delší či intenzivnější štaci, do batohu přihoďte pití a něco na zub. Pak už jen zbývá vyzbrojit se holemi. Na trhu jich existuje velké množství, je tedy z čeho vybírat. Hole mají speciální držadlo s poutkem, které by vám mělo doslova padnout do ruky. Správná hůl by také neměla být příliš krátká – abyste se neploužili v předklonu, a také ani moc dlouhá, zkrátka tak akorát.

Svaly v akci

Dobré vybavení už máte, ještě zbývá naučit se správnou techniku severské chůze. Vyhnete se tak obvyklým chybám typu křečovité držení holí, chaotické pohyby rukou a nohou, strnulý postoj apod. Naučit se nordic walking můžete podle knih, ve kterých se o této aktivitě píše, webových stránek či internetových videích. Získáte-li patřičnou zručnost, podaří se vám povolat do akce i svaly, o kterých jste ani nevěděli, že je máte. Dáte si pořádně do těla, propotíte triko, spálíte kalorie, rozproudíte krev v žilách… Ovšem i procházka v pomalejším tempu přinese vašemu tělu a duši blahodárný účinek. Už jenom to, že se podíváte, jak je venku a kolem vás hezky, přijdete na jiné myšlenky, přestanete se zaobírat věcmi, které vás stresují…

Jak začít s Nordic Walking

Začít s nordic walking se dá kdykoliv, ať je jaro, nebo zima. Stejně tak můžete s holemi vyrazit prakticky kamkoliv – do lesa, na hory, do parku, na lázeňskou kolonádu nebo do centra města. A když se vám nordic walking omrzí? Hole nemusí hned skončit na dně skříně! Dají se využít při běhání, ježdění na in-linech, jako cvičební pomůcka při strečinku, či při jiných sportovních aktivitách.

 

V naší nabídce naleznete

2 Ks hůlek Nordic Walking za 279,-